Zavolejte nám +420 770 606 552

VYZKOUŠEJTE SKITOURING!

VYZKOUŠEJTE SKITOURING!

Letošní lyžařskou sezónu, stejně jako celou zimu už většina z nás odepsala. Pandemická situace se zavedením mnoha omezení vedla k tomu, že se mnoho z nás vzdalo jakýchkoliv výletů do hor za sjezdovým lyžováním. Stojí však za to, nevzdávat se. Letošní skutečně chladná a na sníh bohatá zima dává i přes omezení možnost různých zimních sportovních aktivit. Samozřejmě, běžky jsou první aktivitou, která vás může napadnout, už jste ale slyšeli o skialpinismu? Kdoví, možná to bude začátek vaší nové vášně.

Skitouring se může zdát jako novinka, ve skutečnosti jde ale spíše o návrat ke kořenům. Stručně řečeno se jedná o turistickou formu skialpinismu, spočívající v překonávání zasněženého horského terénu pomocí lyží. Zdánlivě to zní jako něco nového, ale v minulosti, kdy neexistovaly žádné vleky, si lidé museli vždy zasloužit sjezd do údolí tím, že se nejprve pomocí vlastních sil dostávali na vrchol. Pro tuto činnost jsou jako stvořené právě skialpinistické lyže, vybavené lyžařským vázáním určeným jak pro sjezd, tak pro výstup. Kromě toho se používají speciální lyžařské turistické boty, speciální stoupací pásy na skluznici a lyžařské hole s nastavitelnou délkou.

Ve skialpinismu existují tři směry:

1) Skitouring spočívající v klasické lyžařské turistice, výstupech na vrcholy a sjezdech do údolí.

2) Freeride který je založený na hledání „panenských“ svahů se spoustou čerstvého prašanu.

3) Skirunning spočívající v co nejrychlejším dosažení plánovaného vrcholu a co nejrychlejšího sjezdu zpět do údolí.

Zde přinášíme 5 důvodů, proč byste měli skitouring vyzkoušet:

Svoboda a volnost

V době pandemie umožňuje lyžařská turistika bezpečnou, zdraví prospěšnou a aktivní formu trávení volného času. I v „normální“ nepandemické době je však tato činnost spojená s únikem z přeplněných lyžařských svahů a front u vleků. S kým a kdy na skialpový výlet vyrazíte, záleží jen na vás. Stejně tak jakou trasu si zvolíte:-)

Postup na novou úroveň

Chcete-li začít své skialpinistické dobrodružství, musíte mít minimálně základní lyžařské dovednosti a vybavit se příslušným vybavením: lyže se specializovaným vázáním s dvojí funkcí, kompatibilní boty a skiny, tj. speciální pásy nalepené na lyžích, které vám umožní stoupat do kopce. Tyto speciální pruhy látky, působí díky své jemné vlasové vrstvě v opačném směru ke směru jízdy jako brzda. To usnadňuje stoupání a brání nekontrolovanému sklouznutí dozadu. Není náhodou, že název materiálu, ze kterého jsou pásy vyrobené je spojován s mořským savcem, protože to byla právě kůže tuleňů, kterou Eskimáci používali na svých lyžích. Pásy pro skialpinismus jsou dnes vyráběny z mohéru nebo nylonu. Před první túrou je ideální si pronajmout kompletní sadu vybavení. Stojí také za to, podniknout první výlet s instruktorem nebo zkušenější osobou, která vás rychle naučí všechny základní a nezbytné věci.

Ekonomika

K tomu abyste si skvěle zalyžovali (i když za pomocí vlastních sil), nemusíte platit za lyžařské vleky v horských střediscích?

Spotřebujete více energie

Lyžařské túry jsou bezpochyby velkou zábavou, ale pro začátečníky to není fyzicky snadná disciplína. Skialpinismus, který kombinuje prvky běžeckého a sjezdového lyžování, vyžaduje vyvážení mezi technickými dovednostmi a fyzickou kondicí lyžaře. Je potřeba si uvědomit, že většina skialpinistických výletů se odehrává mimo upravené trasy, kde je daleko náročnější ovládat lyže a stejně tak se zvýšenou fyzickou náročností stoupá i spotřeba energie. Odměnou za vaši snahu bude však zlepšení fyzické kondice a úžasný zážitek!

Blízko přírody

Zima na horách je sama o sobě krásná. Určitě jste již mnohokrát obdivovali nádherné výhledy z lyžařských vleků. Lyžařské túry však nabízejí mnohem zajímavější výhledy a často se můžete dostat i na místa, kde před Vámi bylo minimum lidí a kde uvidíte nedotčenou přírodou.

Nynější opatření umožňují vyrážet na skialpinistické túry v maximálním počtu 2 osob, nebo v minimálních rozestupech 2 metrů. To je ve skitouringu jednoduše splnitelné:-) Odborníci na skitouring ze Salomonu doporučují zvolit vybavení, které je univerzální, lehké a pohodlné. Pamatujte, že na vybavení není vhodné šetřit a vyplatí se investovat do pohodlné obuvi a vhodných lyží. V horách na lyžařských túrách budete často trávit mnoho hodin a vhodné vybavení vám umožní vnímat zážitek z pohybu, aniž byste museli řešit jakýkoliv problém s vybavením.

Více informací o tom, jak si vybrat správné skialpové vybavení, naleznete zde: https://www.salomon.com/en-cz/shop-emea/catalogsearch/result/?q=mtn%20explore

Příklad ideální Salomon skialpové sady, kterou si každý užije:
Skialpové lyže: Salomon N QST 85
Salomon N QST 85
Skialpové vázání Salomon N S/LAB Shift

Salomon N S/LAB Shift
Skialpové boty: Salomon QST PRO 120 Tr nebo dámské Salomon QST PRO 90 Tr W
Salomon QST PRO 120 TrSalomon QST PRO 90 Tr W
Pokud nevyberete své nové skialpové vybavení z nabídky značky SALOMON, ještě vám můžeme nabídnout vybavení značek ATOMIC, ARMADA,a další
Stále nevíte zda skialpinismus je pro Vás to pravé?
Přijďtě si k nám skialpové vybavení nejdříve vyzkoušet.Vypůjčit skilapové vybavení online.
Nejste si jisti, které vybavení na skialp je pro Vás to nejlepší? Tak se nás zeptejte. Na telefonu +420 775 669 999 nebo eshop@czski.cz

Sdílej

Komentáře